

I denne episode af "Bare en Frokost" har vi fornøjelsen af at tale med Nicklas Brendborg, forfatter og Ph.d.-studerende. I 2021 debuterede Nicklas med bogen Gopler ældes baglæns, som hurtigt blev en bestseller. Bogen udforsker menneskets stræben efter et længere liv, og i dagens interview dykker vi ned i motivationen bag bøgerne, hans tips til en sund livsstil, hvordan han navigerer rundt i hans travle hverdag, og hvad der motiverer ham i både forskning og forfatterskab.
- Lad os starte med første spørgsmål; Hvorfor har du valgt, at vi skal spise her?
"Det er egentlig bare, fordi det kun er fem minutter væk fra laboratoriet. Så hvis det har noget at gøre med arbejdet, er det nemt, og de har en masse gode salater."
- Det lyder sejt at sige ‘fra laboratoriet’.
"Ja, men lige med vores laboratorie lyder det nok sejere, end det egentlig er – det er ikke verdens pæneste laboratorium."
- Hvad spiser du normalt til frokost, når du ikke er her?
"Det er ikke altid, jeg spiser frokost faktisk. Hvis jeg har virkelig travlt, springer jeg den over. Ellers er der en kantine, eller også tager jeg en salat eller rugbrød med, så det varierer lidt. Det kan godt blive lidt kedeligt at spise det samme hele tiden."
- Springer du nogensinde frokosten over af sundhedsmæssige årsager?
"Nej, hvis jeg skulle skippe et måltid af sundhedsmæssige grunde, ville det være aftensmaden. Det er det sværeste, men hvis man skal faste, er det bedre at få flere kalorier tidligt på dagen, ligesom vi gør her, end at spise dem alle senere."
- Kan du fortælle lytterne, der ikke kender dig, hvad de måske kender dig for?
"Jeg er forfatter og Ph.d.-studerende. Min hverdag foregår i laboratoriet, hvor jeg laver forsøg, og ved siden af har jeg mit arbejde med bogen. Jeg holder foredrag, udgiver i udlandet og markedsfører den. Jeg er cirka halvvejs med min Ph.d. og analyserer en masse data fra forsøgene."
- Hvad arbejder du mest på for tiden?
"Min anden bog, ‘Vanedyr’, som vi er ved at få oversat til engelsk. Den er allerede udkommet på hollandsk, den tyske version er på vej, og så kommer den også på norsk og svensk. Jeg har lige modtaget den engelske udgave fra oversætteren, og nu skal jeg læse den igennem. Ofte er der ting, jeg vil ændre, fordi når man får en bog tilbage fra en oversætter, kan man nogle gange føle, at ens egen stemme ikke er der helt. Så det arbejder jeg på at få tilbage i bogen. Det er også en ny mulighed for at tilføje eller ændre ekstra ting. Jeg har en deadline om halvanden måned, før jeg skal aflevere den."
- Din første bog, 'Gopler ældes baglæns' – gik den igennem samme proces?
"Ja, det gjorde den faktisk. To gange, fordi amerikanerne kører deres eget show. Så der er to versioner – en klassisk britisk-engelsk og en amerikansk version, som dækker USA og Canada."
- Var din første bog en succes uden for Danmark?
"Ja, den er udgivet på 30 sprog nu. Nogle lande har klaret sig bedre end andre. Det er interessant at se, hvor stor betydning forlaget har. Den engelske version har klaret sig rigtig godt, og vi blev nomineret til Royal Society Book Awards, som er en af de største videnskabspriser i verden. Det var ret fedt."
- Hvor mange eksemplarer har du solgt i alt?
"I hele verden? Der er omkring 30 forlag, så når man forsøger at få et tal, kan tyskerne for eksempel sende tallene samme dag, mens nogle andre kan være flere måneder om det. Så vi har ikke et præcist tal, men det ligger på omkring en halv million. Det er med e-bøger, lydbøger og fysiske bøger på alle de forskellige sprog og markeder."
- Hvordan endte du med at lave det, du gør? Hvor gammel er du?
"Jeg er lige fyldt 29, så jeg er født i 1995. Jeg begyndte på min første bog, da jeg var 23-24 år gammel. Da jeg forsøgte at finde et forlag, var det ret svært. Jeg blev afvist af alle de danske forlag."
- Hvor er du vokset op?
"Jeg er vokset op i Nordjylland, i Støvring, syd for Aalborg. Efter gymnasiet tog jeg et sabbatår, hvor jeg rejste rundt i verden med venner. Der fandt jeg mere ud af, hvad jeg gerne ville. Jeg vidste, at jeg enten ville til København eller udlandet for at studere, men blev enig med mig selv om, at det var dumt at rejse væk, når mulighederne for at studere her er så gode – og det er gratis. Biomedicin er også kæmpe stort i Danmark med Novo Nordisk og Biofarma, og der laves en masse dansk forskning."
- Hvordan kommer sundhed og jagten på det evige liv ind i billedet?
Når man forsker i biomedicin, ender man ofte med at fokusere på specifikke sygdomme. Hvis vi ser på dødsstatistikkerne i Danmark, er de største årsager kræft, hjertekarsygdomme og demens. På overfladen kan disse sygdomme virke uafhængige af hinanden, men de har én fællesnævner: alder. Yngre mennesker får sjældent demens, blodpropper eller kræft. Hvis vi kunne bremse aldringsprocessen, kunne vi potentielt mindske risikoen for alle disse sygdomme på én gang. Det er det fascinerende ved denne tilgang – i stedet for at behandle hver sygdom isoleret kan vi måske behandle roden til problemet.
I takt med at vi er blevet bedre til at behandle blodpropper, der engang var den største dødsårsag, ser vi nu, at kræft er steget på listen. Når man undgår én aldersrelateret sygdom, har man stadig en ældre krop, der er modtagelig for andre sygdomme. Det er den udfordring, vi står overfor.
- Hvordan ser din hverdag ud, og hvornår står du op om morgenen?
Det afhænger af, om jeg er i en skrivefase. Hvis jeg skriver, står jeg op klokken 6:30, men hvis jeg har mindre travlt, sover jeg til klokken 7. Jeg starter dagen med et bad og morgenmad, men jeg kan godt lide at skrive som det første. Når jeg har en deadline, prøver jeg at få flere timers skrivetid ind om morgenen, og hvis det ikke kan lade sig gøre, skriver jeg sent om aftenen.
- Er du et A-menneske?
Ja, meget.
- Men du kan også skrive sent om aftenen?
Ja, det er nok en forfatterting. Mange siger, at det er nemmere at skrive tidligt om morgenen, når verden omkring dig stadig sover.
- Hvordan ser en typisk uge ud for dig?
Mine uger varierer meget, og det er et af de store privilegier ved mit arbejde. Ud over at skrive bøger holder jeg også foredrag og laver podcast.
- Hvem holder du foredrag for?
Jeg holder foredrag gennem Original Talks, som er Danmarks største bureau for den slags. Vi holder foredrag på blandt andet Det Ny Teater i København, og jeg bliver også booket til firmaarrangementer, hvor folk ønsker at lære nye vaner.
- Har du lavet TV?
Jeg har været med i Deadline, men ellers ikke meget andet.
- Kan du lide medieræset?
Det er okay. Det, jeg elsker mest, er at skrive bøgerne, men man kan ikke bare skrive en bog og så slippe den. Jeg nyder også at holde foredrag for folk, der har læst mine bøger, men at skrive selve bogen er det, jeg holder mest af.
- Hvad motiverer dig?
Jeg ser det som min mission at formidle al den fantastiske viden fra videnskabelige journaler til et bredere publikum. Derudover er det også en personlig rejse for mig at finde ud af, hvordan jeg bedst kan leve mit eget liv. Min første bog starter med mig selv og de spørgsmål, mange af os stiller: Hvad skal jeg egentlig gøre for at leve sundt?
- Hvad er det vigtigste inden for dit forskningsområde?
Folk elsker at høre om kosttilskud, saunaer, og om man skal bruge tandtråd. Et af de råd, folk ofte har taget til sig fra min bog Gopler ældes baglæns, handler netop om tandtråd. Det er måske ikke noget, der forlænger livet markant, men der er en interessant sammenhæng mellem mundbakterier og sygdomme som kræft, hjertekarsygdomme og demens. Forskere har fundet bakterier fra munden i blodpropper og endda i hjernen hos folk, der er døde af demens. Det er ikke nødvendigvis den eneste årsag, men det kan være en medvirkende faktor. Heldigvis er det nemt at holde bakterierne nede med tandtråd.
Efter jeg udgav bogen, har jeg ikke behøvet at købe tandpasta eller tandtråd, fordi jeg får tilsendt store mængder fra forskellige firmaer.
- Hvad er det vigtigste område inden for sundhed?
Det er de tre grundpiller: søvn, kost og motion. Der er selvfølgelig forskellige aspekter, man skal tage hensyn til inden for hver af disse, men det er klart, at de tre ting er de vigtigste.
- Kan man godt leve sundt, selvom man også spiser usunde ting?
Ja, jeg plejer at tale om den såkaldte 80/20-regel. Det betyder, at du 80 % af tiden følger sund kost, mens du 20 % af tiden tillader dig selv at nyde livet. Jeg har prøvet at være meget striks, og mit største takeaway fra det er, at selvom du føler, at du gør alt rigtigt, gør det ikke nødvendigvis en stor forskel, når du måler på tingene. For eksempel ligger mit kolesteroltal stadig relativt godt, selvom jeg indimellem spiser mindre sundt. Det vigtigste er at have et formål med det, man gør, og måle sig selv for at sikre, at man bevæger sig i den rigtige retning.
- Hvad er den bedste snack, hvis man vil gå all-in på sundhed?
Det kommer an på, hvordan man definerer en snack. Bær indeholder meget få kalorier, så du kan spise en del af dem uden at overskride dit kalorieindtag. Modsat, hvis du spiser en Kinder Bueno, kan du hurtigt overskride dine kalorier.
- Så jeg skal skifte slik ud med bær?
Ja, 80 % af tiden. Men hvis du har en sød tand, vil du nok ikke få tilfredsstillet den helt, men det kan bestemt hjælpe nogle dage.
- Hvor vigtigt er det, hvilken type motion man laver?
Det afhænger af, hvor perfekt du ønsker at være. Hvis du skal vælge én type motion, så er udholdenhedstræning vigtigst – løb, cykling, roning eller sportsgrene som basketball og fodbold. Hvis du har tid, kan det også betale sig at inkludere styrketræning, da vi taber muskelmasse og knoglemasse, når vi bliver ældre. En kombination af cardio og styrketræning er ideel. Det er godt at få pulsen op over 95 % af din maksimale puls en gang om ugen, for eksempel ved sprint eller intervaller.
- Hvad kan du sige om stress?
Stress kan manifestere sig på mange måder. Motion kan på kort sigt føre til højt blodtryk, høj puls og stress på muskler og lunger. Når du har afsluttet en træning, ser kroppen skaderne som et signal om, at den skal investere energi i at blive stærkere. Problemet opstår ofte med kronisk stress. Hvis du aldrig giver din krop tid til at restituere, bliver det en udfordring. Det samme gælder for mentalt stress; mennesker, der aldrig har problemer eller udfordringer, kan blive deprimerede, fordi vi er bygget til at have noget at arbejde på. For meget stress, uden mulighed for restitution, kan selvfølgelig have negative konsekvenser, især for søvnen. Cardio har vist sig at være en god måde at modvirke stress på.
- Hvordan fejrede du sidst en succes?
Den nærmeste fejring var, at jeg lige har været ude at rejse i seks uger med mine venner. Vi købte to ældre biler og kørte fra København til Centralasien. Vi var otte personer og kørte derud. Da vi kom frem, gav vi bilerne væk til nogle, vi mødte, og fløj hjem til sidst.
- Hvad er din største fejltagelse eller lærestreg?
Jeg vil næsten sige, at det går rigtig godt. Jeg har lavet mange fejl, men der har ofte været en tendens i mit liv til, at tingene ender, som de skal. Der har været en mening med det hele.
- Har du nogle råd, du ville give til dig selv, inden du startede?
Jeg har lært at være mere mig selv. Ikke at jeg ikke altid har været det, men jeg vil sige, at jeg er blevet bedre til at følge mine egne ønsker og impulser.
- Hvad har været den største udfordring i din karriere?
Det har nok været at få min bog udgivet. Det tog længere tid at udgive den, end at skrive den. Jeg brugte over et år på at finde et forlag. Jeg var så langt ude, at jeg kontaktede forlag, jeg aldrig havde hørt om, og jeg overvejede at låne penge af mine forældre eller trykke den selv. Heldigvis fandt jeg til sidst et forlag.
- Hvad er dit endelige mål professionelt?
Jeg er ret tilfreds med det, jeg laver lige nu. Hvis jeg kunne fortsætte med det, ville jeg være glad. Der er mange bøger, jeg gerne vil skrive, samt studier, jeg gerne vil lave – det handler bare om at finde tiden.
- Hvad skal du lave resten af 2024?
Jeg skal fortsætte arbejdet med det studie, jeg har gang i på min Ph.D., og så skal jeg blive færdig med den engelske udgave af min bog Vanedyr. Derudover skal jeg ud og holde en masse foredrag.
- Er Vanedyr din anden eller tredje bog?
Det er den anden bog. Den tredje bog er stadig hemmelig, men jeg ved 100 %, hvad den skal handle om, og jeg har en arbejdstitel. Selv forlaget kender ikke til den tredje bog, fordi jeg ikke ønsker, at de skal styre den i en bestemt retning, før jeg har skrevet den.
- Da du var 23 år og startede på den første bog, havde du så allerede planlagt de tre bøger, der skulle udkomme?
Ja, den første handler om et langt liv, den anden om det gode liv, og så er der den tredje bog, som afslutter fortællingen.